Ιστορία

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ

            ΜΠΑΣΚΕΤ : ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ ‘’ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΣ………ΣΤΟΝ ΑΟΚ’’

Το μπάσκετ στο Αιγίνιο έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του 1982, όταν ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης στην ποδοσφαιρική ομάδα του ‘’ΓΑΣ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ’’. Τότε συμμετείχαν αθλητές προερχόμενοι από το Γυμνάσιο & Λύκειο Αιγινίου.
   Αρχικά πήρε μέρος στο πρωτάθλημα ανδρών της Β΄ κατηγορίας της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ.. Την περίοδο 1983 - 1984  ανέβηκε στα μπαράζ ανόδου της Β΄ κατηγορίας στην κορυφαία κατηγορία της ένωσης Α΄, όπου αγωνίστηκε ως το 1988. Τότε με την ίδρυση της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., υποβιβάζεται στην  Β΄ κατηγορία, για να ανέβει εκ νέου στην Α΄ κατηγορία στην πρώτη τη σαιζόν 1989 – 1990.
   Στη συνέχεια παίζει ανελλιπώς σ΄ αυτή την κατηγορία με επιτυχία για 10 χρόνια, ώσπου την αγωνιστική περίοδο 1999 – 2000 αναδεικνύεται πρωταθλητής και για πρώτη φορά στην ιστορία του  ανεβαίνει στην Γ΄ εθνική κατηγορία.   
   Η μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου είναι η άνοδος στη Β΄ εθνική κατηγορία, την περίοδο 2005 – 2006, ενώ παράλληλα παίρνει και το νταμπλ, αφού στον τελικό κυπέλλου στη Βέροια κερδίζει εύκολα τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών. Στη Β΄ εθνική αγωνίζεται μία περίοδο, αντιμετωπίζοντας ομάδες με μεγάλη ιστορία στο χώρο του μπάσκετ (Γ.Σ. Περιστερίου, Ιωνικός Νίκαιας, Παγκράτι) και πέφτει για ένα βαθμό την τελευταία αγωνιστική, χάνοντας στην παράταση μέσα στο Λαγκαδά, ενώ παρέμεινε ο Ολυμπιακός Βόλου, ο οποίος πέρασε by από την Καλαμάτα που αποχώρησε από το πρωτάθλημα, ενώ ο Αιγινιακός έχασε εκεί στην 3η παράταση, που είναι από τα τραγελαφικά του αθλήματος.
   Η πορεία του Αιγινιακού έως την περίοδο 2011 – 2012 είναι αξιόλογη στη Γ΄ εθνική κατηγορία με ιδιαίτερες αγωνιστικές διακρίσεις. Ενδιάμεσα το 2007 ιδρύεται νέο σωματείο με την επωνυμία ‘’ Αθλητικός Όμιλος Καλαθοσφαίρισης’’ (ΑΟΚ) ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ, με πρωτεργάτες τους παράγοντες Νίκο Μπογιατζή, Γιώργο Καρανικόλα και τον αείμνηστο Γιάννη Παραλυκίδη. Για δύο χρόνια λαμβάνει μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα υποδομής της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., με μοναδικό σκοπό τον διαχωρισμό ποδοσφαίρου – μπάσκετ, για την εύρυθμη λειτουργία τους, ως αυτόνομα σωματεία. Το 2009 ολοκληρώθηκε οριστικά η συγχώνευση μέσω απορρόφησης από τον ΑΟΚ του τμήματος μπάσκετ του ΓΑΣ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ.
   Το 2012 ύστερα από την απόφαση της έκτατης Γενικής Συνέλευσης των μελών του ‘’ΑΟΚ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ’’ στις 16-5-2012, η ομάδα δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας (είχε τερματίσει την προηγούμενη χρονιά στο μέσον της βαθμολογίας), αλλά στο τοπικό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ., λόγω δυσβάστακτων οικονομικών προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην λειτουργία της, αλλά και στην έλλειψη γηγενών παικτών (εκτός λίγων) που άλλαξαν την δομή της. Ήταν μια γενναία απόφαση που στήριξε το σώμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του συλλόγου.
   Από πλευράς διοικητικών παραγόντων, μεγάλη είναι η συμβολή και η προσφορά του Νίκου Μπογιατζή, που για πολλά χρόνια από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως και σήμερα υπηρετεί με μεγάλη αγάπη και πάθος τον σύλλογο.
   Στο προπονητικό κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του Γιάννη Χατζούλη που για πάνω από 10 χρόνια ήταν στον πάγκο της ομάδας και σε όλες τις διακρίσεις του σημάδεψε την πορεία του Αιγινιώτικου μπάσκετ.
   Θα ήταν ίσως άδικο να αναφερθούμε σε ονόματα παικτών που τίμησαν την φανέλα του Αιγινιακού σε όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή, γιατί σίγουρα θα αδικήσουμε κάποιους.
   Για να επιστρέψουμε στο τώρα, η σημαία του συλλόγου Ηλίας Λοτζιανιώτης, ύστερα από σπουδαία καριέρα ως παίκτης (23 χρόνια) και τα τελευταία 12 χρόνια ως υπεύθυνος των ακαδημιών του Αιγινιακού, από το 2012 ανέλαβε το τιμόνι της ανδρικής ομάδας.
   Σ΄ αυτήν την προσπάθεια αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των παικτών που με την εμπειρία τους βοήθησαν και στήριξαν τα νέα παιδιά. Αυτοί ήταν οι : Αποστόλης Δένης, Δημήτρης Στυλιανίδης, Πασχάλης Βουλτσίδης, Δημήτρης Αλβανός, Τρύφων Μιχαηλίδης (5 χρόνια αγωνιζόταν στο Αιγίνιο) και Δημήτρης Ηλιόπουλος (κατάγεται από την Σφενδάμη και είχει παίξει σε πολλές ομάδες εθνικών κατηγοριών). Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την μεγάλη τους αγωνιστική προσφορά και το ήθος τους στο Αιγινιώτικο Μπάσκετ.
Φέτος,την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 ο Α.Ο.Κ Αιγινιακός αγωνίζεται στο πρωτάθλητος της Α΄ Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ.   
Πιστεύουμε ότι ο ‘’ΑΟΚ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ’’, θα πρέπει να στηριχθεί στα δικά του παιδιά, γιατί μέσα από αυτά θα υπάρξει μέλλον και συνέχεια στην ομάδα. Η νέα αυτή σελίδα την οποία γύρισε η ομάδα, ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση μεγαλύτερη στο διοικητικό κομμάτι της ομάδας η οποία χρειάζεται τη στήριξη και την στελέχωση του Αιγινιώτικου κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: